Hrvatski program državnih potpora vrijedan 202 milijuna eura moći će koristiti poduzetnici svih tvrtki u sektoru turizma i sporta koji su izravno pogođeni pandemijom koronavirusa.

Potpore će se dodjeljivati u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja te subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove, s tim da potpora neće biti veća od 800.000 eura po poduzetniku.

Hrvatski program odobren je na temelju Privremenog okvira za državne potpore s ciljem da se tvrtkama omogući da  dobiju pristup likvidnosti kako bi očuvale kontinuitet svoje gospodarske aktivnosti, priopćeno je iz Europske komisije. Program sadrži adekvatne zaštitne mjere kako bi banke ili druge financijske institucije doista usmjerile potpore prema korisnicima kojima su one i potrebne. Potpore će biti odobrene najkasnije do 30. lipnja 2021. godine i to samo poduzećima koja se 31. prosinca 2019. godine nisu smatrala poduzećima u poteškoćama, uz iznimku mikropoduzeća i malih poduzeća koja su prihvatljiva čak i ako su 31. prosinca 2019. godine već bila u poteškoćama.

„Turizam je jedan od najpogođenijih sektora ovom krizom i svaka pomoć održavanju likvidnosti turističkih kompanija je dobrodošla, posebno sada u jeku priprema za novu sezonu koju moramo dočekati maksimalno spremni. U tom kontekstu vijest o odobrenju hrvatskog programa državnih potpora za poduzeća iz turizma i sporta od strane Europske komisije pozitivna je i dobrodošla za cijeli sektor. Očekujemo od Vlade, odnosno resornog ministarstva što prije detalje te mjere kako bi se kompanije na vrijeme mogle pripremiti i na najbolji mogući način iskoristiti sredstva“, prokomentirao je ovo odobrenje Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Više informacija o Privremenom okviru i ostalim mjerama Europske komisije za ublažavanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa dostupne su ovdje.