Prvi put u povijesti slapovi Niagare zasjali su u bojama Hrvatske, a ovaj jedinstveni doživljaj uživo je prenosila Hrvatska turistička zajednica.

Prekrasna noćna iluminacija u crvenoj, bijeloj i plavoj boji odvijala se dva puta tijekom večeri 29. svibnja, a trajala je od 21 do 21 sat i 15 minuta te od 22 do 22 sata i 15 minuta po američkom vremenu, što po hrvatskom vremenu pada na sam Dan državnosti, 30. svibnja u ranojutarnjim satima. Hrvatska turistička zajednica prenosila je ovaj jedinstveni doživljaj putem live streaminga na svojim društvenim mrežama Croatia Full of Life koje prati milijunska publika u svijetu.

Ovaj atraktivni događaj, koji će dodatno skrenuti pažnju na Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju koju Amerikanci preferiraju, realiziran je na inicijativu Generalnog konzulata Republike Hrvatske u New Yorku uz potporu i angažman Hrvatske turističke zajednice.

„Ovom inicijativom željeli smo na simboličan način obilježiti povezanost i strateško partnerstvo između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, od kulture, sporta i znanosti do vanjske politike, obrane i gospodarstva. Hrvatski iseljenici su posebno zaslužni u promicanju veza i suradnje između svoje domovine i zemlje u kojoj su pronašli svoj novi dom“, izjavio je generalni konzul Republike Hrvatske u New Yorku Nikica Kopačević.

Svečanosti su prisustvovali Veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama Pjer Šimunović, gradonačelnik grada Niagara Falls Robert Restaino, vojni izaslanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama brigadni general Tomislav Galić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Los Angelesu Renee Pea, generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu Sanja Laković, župnik Hrvatske katoličke župe Majke Božje Bistričke, Lackawana, New York vlč Christopher Ćorić te drugi pripadnici hrvatske zajednice s područja države New York.

„Ovaj poseban događaj važan je u promociji naše zemlje kao atraktivne turističke destinacije na tržištu SAD-a. Interes Amerikanaca za našim destinacijama raste iz godine u godinu što potvrđuju i dvije novouvedene direktne aviolinije koje u ovoj sezoni spajaju Dubrovnik i New York, čime smo s SAD-om postali povezani bolje nego ikada prije. S ovog smo tržišta u dosadašnjem dijelu godine ostvarili više od 80 tisuća noćenja, a brojne najave naših partnera daju naslutiti kako će se dobri trendovi s američkog tržišta nastaviti i u narednom razdoblju“, istaknuo je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.  

Inače, slapovi Niagare osvijetljeni su pomoću nekoliko stotina LED svjetiljki, koje se pale u sumrak, svake noći u godini. Slapovi se kroz godinu posebno osvjetljavaju povodom značajnih prigoda i praznika te u znak podrške brojnim organizacijama i udrugama.