Putevima ratnika – željezno doba u Zlatnoj dolini nova je atraktivna staza u Požeško-slavonskoj županiji koja povezuje arheologiju, povijest i turizam.

Foto: Marta Kalebota

Staza kreće iz naselja Kaptol, prolazi uz tok potoka Bistra i dalje uz groblja pod tumulima Kaptol-Čemernica do naselja Kaptol-Gradci. Obilaskom drugog groblja pod tumulima, smještenog južno uz samo naselje, ruta se kružno vraća na početnu točku. Savršen izbor za ljubitelje povijesti i arheologije, ali i one koji uživaju u ljepoti prirode i tišini Papuka.

„Područje Zlatne doline s Kaptolom u vrijeme starijeg željeznog doba bilo je jedno od najvažnijih europskih kulturnih raskrižja između tri svijeta: srednje Europe, Sredozemlja i stepskih prostora na Istoku. Zbog toga su ovdašnji vladari dobivali bogate darove sa svih strana uključujući i grčke kacige koje su ovdje najsjeverniji primjerci u svijetu. Ovo je i mjesto gdje je pronađen najbogatiji grob željeznog doba u Hrvatskoj koji je ujedno i jedini dvostruki kneževski grob željeznodobne Europe“, ističe dr. sc. Hrvoje Potrebica, jedan od najistaknutijih istraživača starijeg željeznog doba u Hrvatskoj.

Danas je Kaptol jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta starijeg željeznog doba u Europi, već više od dvadeset godina istražuju ga znanstvenici, a kao rezultat svih vrijednih spoznaja o životu i običajima tadašnje ratničke aristokracije nastala je ova nova poučna staza.

Arheologija 1

 „Od općenitih informacija o starijem željeznom dobu, preko pogrebnih običaja i rekonstrukcije svakodnevnog načina života, do ostataka biljnih i životinjskih vrsta iz ovog razdoblja – sve to prikazano je na jedanaest edukativno-informativnih ploča postavljenih uzduž staze. Na njoj se ujedno izmjenjuju prekrasni pejzaži – vinogradi i šume, pa uz edukacijski element stazu u Kaptolu odabrat će i ljubitelji aktivnog odmora. Željeznom dobu posvećen je festival Halštatski dani koji se u Kaptolu već tradicionalno održava trećeg vikenda u lipnju“, poručuje Maja Jakobović, direktorica Turističke zajednice  Požeško-slavonske županije koja se kao partner od početka uključila u projekt i godinama surađuje s poznatim hrvatskim arheolozima dr. sc. Jacqueline Balen i dr. sc. Hrvojem Potrebicom. 

Nova poučna staza u Kaptolu sastavni je dio Staze željeznog doba Podunavlja, jedne od četrnaest kulturnih ruta Vijeća Europe koje prolaze Hrvatskom i za sada jedine sa sjedištem u našoj zemlji. Rutom, koja prolazi još Mađarskom, Austrijom, Slovenijom i Bugarskom upravlja neprofitna udruga Iron Age Danube Route Association (Udruga Staza željeznog doba Podunavlja) u čiji su rad uključeni eminentni stručnjaci i istraživači starijeg željeznog doba.

Kulturne rute Vijeća Europe osnovane su s ciljem jačanja ljudskih prava, demokracije, prekogranične suradnje, kulturne raznolikosti i dijaloga, a prva je takva ruta pokrenuta 1987. godine  i sada ih je više od 40.