Najveći srednjoeuropski privatni željeznički prijevoznik RegioJet iz Češke i ove godine uvodi liniju za Hrvatsku.

 

Prva vožnja planirana je za 28. svibnja 2021. godine, a vlakovi će prometovati na novoj relaciji Prag - Brno - Bratislava - Budimpešta - Zagreb – Rijeka ili Split. Putnici će sa željezničkog kolodvora u Rijeci, Splitu i Gračacu moći nastaviti putovanje i prema svim drugim odredištima na obali koja će biti povezana posebnim autobusnim linijama.  

„Vrlo smo zadovoljni nastavkom odlične suradnje Hrvatske turističke zajednice i RegioJeta koji će i ove godine prometovati prema Hrvatskoj. Velik interes Čeha za nove linije iz Praga, Brna i Bratislave za Hrvatsku već je iskazan kroz prve predbilježbe. Podsjećam da je putem prošlogodišnje linije od Praga do Rijeke u nepuna tri mjeseca prevezeno više od 60 tisuća putnika u oba smjera, a prosječna popunjenost linija iznosila je odličnih 90 posto, dok je sama Rijeka u prošloj godini više nego udvostručila broj dolazaka čeških turista čemu je zasigurno doprinio i ovaj vlak“, izjavio je Dubravko Miholić, direktor Predstavništva HTZ-a za Češku i Slovačku.  

RegioJet je već započeo s predbilježbama karata po atraktivnim cijenama, dok se početak prodaje očekuje sredinom veljače. Jednosmjerna karta u vagonu sa sjedalom iznosi 22 eura, dok karta za vožnju u vagonu sa ležajima stoji 30 eura. Tijekom lipnja i rujna vlakovi će prometovati tri puta tjedno, dok će u srpnju i kolovozu prevoziti putnike svakog dana.  

Putnicima u vlaku bit će dostupne sve usluge RegioJeta, uključujući besplatan doručak u cijeni karte, internetsku vezu, mogućnost rezervacije cijelog odjeljka s ležajevima za četiri osobe po cijeni za tri osobe, prijevoz bicikla itd. Osim samostalnih karata za vlak RegioJet će, kao i prošle godine, ponuditi i popularne paket aranžmane na Jadranu u suradnji s turističkim agencijama Čedok i Mediteran travel koje već bilježe prve rezervacije.

„Veseli nas što već sada imamo priliku predstaviti svoje linije prema Hrvatskoj i tako brojne putnike poticati na pozitivno mišljenje vezano za putovanja i boravak u omiljenim hrvatskim destinacijama“,  izjavio je vlasnik RegioJeta Radim Jančura. Vlakom se može prevesti 650 putnika u petnaest vagona.