Europska komisija uvrstila je „Rudarsku greblicu“ kao 29. hrvatski proizvod sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla u Europskoj uniji.  

„ Rudarska greblica“ je proizvod dobiven od ručno valjanog tankog tijesta i nadjeva od svježeg kravljeg sira. U svježi kravlji sir mogu se dodati mljeveni orasi, blitva, kopriva, poriluk, metvica i naribana žuta mrkva, a reže se na komade pravokutnog oblika čija visina ne prelazi 2,5 centimetara.

Područje proizvodnje „Rudarske greblice“ veže se uz mjesto Rude i okolna sela u Zagrebačkoj županiji, a pripremale su ga žene ovog kraja još u prvoj polovici 16. stoljeća. Kako su rudarske obitelji bile siromašne „Rudarska greblica“ je predstavljala skroman obrok rudara, pa čak  bila i njihov glavni obrok. Naziv je dobila po tradicionalnom alatu „greblica“, kojom se razgrijavao žar u krušnoj peći rudarskog doma budući da je krajnji oblik kolača bio sličan obliku tog alata.