Ministarstvo turizma i sporta objavilo je kako je do sada oko dvanaest tisuća objekata dobilo oznaku Safe stay in Croatia, a ovih dana započela je i provjera poštivanja protokola koji se provode u sklopu tog projekta.

U okviru projekta „Safe stay in Croatia“ Ministarstvo turizma i sporta u suradnji sa Savjetom za opravak i razvoj turizma, strukovnim udrugama i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo izradilo je protokole za siguran boravak gostiju u Hrvatskoj u sedam kategorija  (smještaj; ugostiteljstvo; nautika; turistički vodiči, agencije i informativni centri; atrakcije; sport, rekreacija i zdravlje; promet/prijevoz).

“Gosti će putem QR-koda u pojedinom objektu u kojem se nalaze vidjeti koji su to protokoli, koji su standardi, pridržavaju li se svi toga i direktno će moći poslati mail, svoj komentar, koji ide direktno na Ministarstvo, i u tom slučaju, ako je negativan, taj objekt neće dobiti tu oznaku," rekla je ministrica Nikolina Brnjac.
 
Usto je više od dvjesta  hotela i kampova u Hrvatskoj izrazilo interes i za dobivanje prestižnog švicarskog sigurnosnog cerifikata SGS-a, priopćeno je iz Hrvatske udruge turizma. Naime, Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske u suradnji s Kamping udruženjem Hrvatske potpisala je sporazum o suradnji sa SGS-om, svjetskim liderom u području certificiranja sa sjedištem u Švicarskoj. Temeljem ovog ugovora članicama UPUHH-a i KUH-a omogućuje se povoljnija cijena za dobivanje certifikata SGS-a sigurnosti i čistoće, u sklopu njihovog programa „In partnership with SGS“.
 
SGS je vodeća svjetska kompanija za inspekcije, verifikacije, testiranja i certificiranja, te je prepoznata kao globalni „benchmak“ u navedenim područjima. Kompanija zapošljava više od 94.000 zaposlenika i raspolaže s mrežom od 2.600 ureda i laboratorija širom svijeta. U području turizma SGS surađuje s Accor grupacijom, Radisson hotelima, NH Hotels grupacijom, HRS i drugima, a uskoro će njezin certifikat nositi i hrvatski hoteli i kampovi.