Svojim originalnim rješenjem za etiketu Vina Šuran  rovinjski studio Tumpić/Prenc osvojio je najprestižniju međunarodnu nagradu na području dizajna – Red Dot.

Biodinamička vina dobivena su od grožđa tretiranog samo posebnim prirodnim pripravcima koji značajno povećavaju mikrobiološku aktivnost tla. Studio Tumpić/Prenc predočio je tu aktivnost kroz prikaz slojeva tla, dok mikroorganizme predstavljaju slova iz citata kojim talijanski znanstvenik i aktivist Carlo Petrini poziva na ekološku svijest, kritizirajući masovnu proizvodnju hrane. Tekst na etiketi maksimalno je smanjen te nevidljiv golom oku, no potrošaču je ponuđeno povećalo integrirano u poklopac posebno dizajnirane kutije u kojoj se boca nalazi.

„Drago mi je zbog nagrade, jer etiketa u potpunosti prikazuje ono što radimo, a ujedno može biti i edukativna. Tlo nas jako zanima, jer čini mi se da još uvijek ne poznajemo dovoljno njegovu biologiju i odnos između mikroorganizama i biljke. Biodinamičkim pristupom rada u polju želja nam je dobiti što jaču biljku sa što boljim plodom, sa što više snaga u sebi, a od takvoga se ploda i bez ijednog enološkog sredstva može napraviti odlična vina“, istaknuo je rovinjski vinar Petar Šuran.

Ovaj rad studija Tumpić/Prenc već je prepoznat i nagrađen na natjecanjima kao što su European Design Award i Ideja X. „Osim što nam pružaju prepoznatljivost kao dizajnerima, vjerujemo da takva priznanja pomažu i proizvođačima za koje radimo. Kako biodinamička poljoprivreda nije jako poznat proces, htjeli smo promovirati proizvod tako da se ljudima pred očima otkrivaju uzbudljive i skrivene vrijednosti ove tehnike“, izjavio je Anselmo Tumpić, kreativni direktor studija.

Za ovu nagradu ove godine je bilo prijavljeno više od dvadeset tisuća radova. „Nikada prije  toliko se tvrtki i agencija nije našlo pred našim međunarodnim žirijem. Činjenica da ste se istaknuli u tako širokoj konkurenciji govori o iznimnoj kvaliteti vašeg projekta“, poručio je Peter Zec, direktor Red Dota. Svečanost dodjele nagrada održat će se 12. studenoga, a nagrađeni projekti bit će predstavljeni na internetskoj stranici organizatora te u tiskanom godišnjaku.