U školskoj godini 2021/2022. u stipendiranje učenika i studenata u turizmu uložit će se 9,6 milijuna kuna ili 60 posto više u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Ministarstvo turizma i sporta sufinancirat će kroz Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu – Stipendije 2021. u školskoj godini 2021/2022.  stipendije novih 306 učenika i studenata koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Od 2008. godine od kada se ovaj Program provodi stipendirano je više od dvije tisuće  učenika i studenata.

„Kroz Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu povećali smo stipendije s dosadašnjih 1.200 kuna na 2.000 kuna, a osim povećanja maksimalnog iznosa stipendije povećan je broj partnera te u Program uključeni obrti i hosteli. Na taj način željeli smo dodatno potaknuti interes učenika i studenata, ali i poslodavaca u turizmu pa u ovoj godini imamo dvostruko više stipendista nego u prethodnoj. Vjerujemo kako će se interes poslodavaca u predstojećem razdoblju nastaviti povećavati s obzirom na njihove potrebe za radnom snagom“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

 Do potpisivanja ovih ugovora u sustavu stipendiranja ukupno je bilo 213 stipendista čije stipendije sufinancira Ministarstvo u partnerstvu s dvadeset poslodavaca te jednom županijskom obrtničkom komorom, a 2021. godine povećan je broj parnera na ukupno njih  41, od kojih je bilo 16 novih patnera. Za stipendije je izdvojeno ukupno 9,6 milijuna kuna za školsku godinu 2021/22., što je porast od 60 posto u odnosu na sredstva osigurana za nove ugovore u školskoj godini 2020/21. Važno je napomenuti da se za ovu školsku godinu  povećanje stipendije odnosi i na stipendiste koji su već u programu.

Temeljem navedenog programa učenici i studenti imaju pravo na maksimalno 2.000 kuna mjesečne stipendije i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine. Odmah po završetku redovnog školovanja ili studiranja partneri imaju  obavezu da sa stipendistima sklope  ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika. Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u društvu /komori najmanje dvanaest mjeseci.

Program stipendiranja provodi se u suradnji s hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, pri čemu Ministarstvo turizma i sporta osigurava do 70 posto  sredstava, a preostali dio poslodavci.