Osijek je jedan od dva centra kompetentnosti u kojem će se u kontinentalnom dijelu Hrvatske obrazovati kadrovi za potrebe gospodarstva.

 

Ministar turizma Gari Cappelli danas je u Osijeku potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek u ukupnom iznosu od 71,5 milijuna kuna.

„Izrazito mi je drago što smo danas potpisali Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku kao jednoj od ukupno dva centra kompetentnosti u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Projekt uspostave Regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu vrlo je važan za osnaživanje kontinentalnog turizma kroz osiguravanje kvalitetnog stručnog turističkog i ugostiteljskog kadra s ovog podneblja i šire iz drugih dijelova Slavonije, Baranje, Srijema i ostatka Hrvatske koji će daljnjim razvojem kontinentalnog turizma imati priliku ostvariti svoju profesionalnu karijeru u našoj zemlji, predstavljajući i nudeći domaće proizvode i istinsku slavonsku dobrodošlicu“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Osijeku provodit će projekt pod nazivom „VirtuOS - uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Projekt će se provoditi u partnerstvu s osnivačem Osječko-baranjskom županijom, Udrugom djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono te s poslodavcima HUP-Zagreb, Sunčane toplice i Palisada. Također će se surađivati s obrazovnim ustanovama, i to s četiri srednje strukovne škole s područja četiri slavonske županije, koje pružaju obrazovanje iz turističkog i ugostiteljskog smjera, s Ekonomskim fakultetom u Osijeku i s Filozofskim fakultetom Osijek.

Regionalni centar kompetentnosti u Osijeku kroz redoviti sustav strukovnog obrazovanja razvijat će standard kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikaciju slastičar te izborni dio kurikuluma poduzetništvo/management/upravljanje selektivnih oblika turizma. Uz navedeno, razvijat će se relevantni standardi i obrazovni programi u obrazovanju odraslih za kvalifikacije: slastičar specijalist, kuhar nutricionist, specijalist destinacije kontinentalnog turizma, konobar specijalist, pivski sommelier, kuhar jela hrvatske nacionalne kuhinje – kuhinja Slavonije i Baranje, priprematelj tradicionalnih slastica Hrvatske i tradicije u novom ruhu i voditelj turističkog gospodarstva. S obzirom na obuhvat kvalifikacija, regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Osijeku profilirat će se kao centar izvrsnosti koji će generirati najbolje kadrove u segmentu kontinentalnog turizma, s naglaskom na slastičarstvo, kao temeljno obrazovanje, ali i specijalizaciju, koja će postaviti ne samo Slavoniju, nego i cijelu Hrvatsku kao destinaciju u kojoj se njeguje slastičarska izvrsnost.

Razvojem i provedbom programa redovitog srednjoškolskog obrazovanja, programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja, nabavom opreme i inovativnih programa korištenja novih tehnologija u RCK Osijek osiguravaju se programski uvjeti rada, čime postaje centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u sektoru turizma i ugostiteljstva.