Hrvatske šume i TZ Zagrebačke županije potpisale su Sporazum o poslovnoj suradnji sa  svrhom promicanja tartufarstva i turizma vezanog uz tartufarstvo.

Foto: Josip Škof

Sporazum je potpisan s ciljem zajedničke suradnje na promicanju tartufarstva, istraživanja i razvoja Centra za istraživanje gljivarstva, kao i publiciranja i brendiranja tartufarstva na području Zagrebačke županije kojim gospodare Hrvatske šume kao novog neotkrivenog nalazišta.

„U svibnju 2020. godine započeli smo promovirati novu atrakciju u Turopoljskom lugu i posjetiteljima Turopolja ponudili novi i inovativan turistički proizvod ‘Lov na crne tartufe“ za koji postoji sve veći interes i zanimanje turista. Usto smo u kratkom razdoblju uspostavili lanac vrijednosti ugostiteljske ponude te započeli s promocijom i inovativnim pristupom razvoju gastronomske ponude s tartufima u kombinaciji s autohtonom kuhinjom Zagrebačke županije“, istaknula je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Radi se o novom i kvalitetnom turističkom proizvodu, čijom su promotivnom kampanjom odmah u početku privukli veliku pozornost medija i struke kao i samih posjetitelja, pa u TZ Zagrebačke županije vjeruju kako će ove godine zaokružiti ovu novu turističku priču koja ima izniman potencijal. Stoga je sada važno umrežavanje svih dionika procesa te brendiranje crnog trartufa kao i njegova turistička valorizacija.

Ovom suradnjom sa Hrvatskim šumama kroz razvoj projekta „Lov na tartufe“ kao i drugih sličnih projekata i manifestacija promovira se tartufarstvo kao motiv dolaska gostiju u Zagrebačku županiju.

„Šume su u Hrvatskoj zahvaljujući šumarskoj struci ostale prirodne, što znači da su zadržale bioraznolikost i da obiluju, između ostalog, i šumskim plodovima, kao što su tartufi koji su tema ovog Sporazuma. Ne zaboravimo da su najvažnije funkcije šume njezine općekorisne funkcije, koje se kreću od proizvodnje kisika, skladištenja ugljika, filtriranja vode, pa sve do rekreativne i estetske funkcije u koju se odlično uklapa i  projekt „Lov na tartufe“, izjavio je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatske šume.