Povodom obilježavanja 110 godina od dovršetka obalnog šetališta Lungomare, Turistička zajednica grada Opatije izdala je novu kreativnu i originalnu mapu šetnice koju predstavlja na jedan  sasvim drugačiji način.

Lungomare je omiljeno mjesto za šetnju Opatijaca i gostiju Opatije, a te će šetnje dobiti jednu sasvim novu dimenziju zahvaljujući novoj, originalnoj i drukčijoj mapi obalnog šetališta. Mapa izgledom evocira slavna povijesna vremena, a posjetiteljima prikazuje posebnost šetnice što se proteže obalom od Voloskog do Lovrana kao i bogatstvo i raznolikost povijesnih i turističkih znamenitosti uz Lungomare.

„Deset kilometara duga, jedinstvena i šarmantna šetnica Lungomare danas je „il forte“ Opatije, adut po kojem smo prepoznatljivi u svijetu. Lungomare pobuđuje emocije u svakom posjetitelju grada, ali i u svakom Opatijcu, pa je tako i mapa Lungomare realizirana u suradnji s Opatijcima. Izradu karte povjerili smo fotografu i dizajneru Romanu Groziću, a tekst potpisuje dr.sc. Amir Muzur.  Nova mapa predstavit će Lungomare u novom svjetlu, ali i sama za sebe predstavlja jedan originalni, atraktivni i kreativni proizvod  kao prilika za upoznavanje s lokalnom poviješću i brojnom znamenitostima Opatije. U izradi je i novi plan grada koji će se temeljiti na novom vizualnom rješenju mape. Ovaj projekt zaživjet će i u „virtualnom svijetu“. U izradi je interaktivna, digitalna mapa šetališta kojoj će se moći pristupiti putem računala, pametnih telefona i tableta. Projekt ima puno širi doseg od same mape, jer uključuje i postavljanje interpretacijskih verzija mape na više lokacija uz Lungomare. Promocija našeg obalnog šetališta uključivat će i niz kulturnih, edukativnih i zabavnih događanja i aktivnosti tijekom 2021. godine, u kojima će sudjelovati glazbenici i ostali umjetnici, istaknula je na prezentaciji nove mape Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatija.

Duž prometnice kroz Opatiju postavit će se turistička signalizacija koja će označiti prilaze prema obalnom šetalištu. 

„Godinama Grad Opatija ulaže u održavanje šetnice, prvo u elektrifikaciju, zatim u postavljanje nove ograde po uzoru na povijesnu ogradu koja je i pravi simbol Opatije. U obnovu i održavanje Šetališta Franje Josipa I. ulagat ćemo i dalje. Naš je Lungomare pravi turistički adut Opatije, a kako bismo još više valorizirali šetnicu izradili smo plan turističke signalizacije odnosno putokaza koji usmjeravaju šetače kao doći do nje“, kazao je Ivo Dujmović, gradonačelnik  i predsjednik TZ Grada Opatija.

Velik obol projektu dali su Romano Grozić  i dr.sc. Amir Muzur kao autor teksta koji je, između ostalog, istaknuo da je Lungomare Opatija, jer jedna šetnja rekapitulira cijelu povijest grada, a svaki korak njome je jedna uspomena na opatijske stanovnike i goste, zgrade i događaje. Prema riječima fotografa i dizajnera Romana Grozića u izradi mape sudjelovao je velik broj ljudi raznih profesija koji su prohodali Lungomare, snimili teren iz zraka i tla, te u kartu ucrtali svaku kućicu.