Foto:Mark Glassner

        

Potkraj prošle godine bečka kavana „Vollpension“ pokrenula je online platformu na kojoj stariji građani održavaju tečajeve slastičarstva, a sada se projekt širi i na međunarodnoj razini.

Bečka kavana „Vollpension“ predstavlja uspješnu priču o društvenom poduzetništu, orijentiranom prema starijim generacijama – našim bakama i djedovima. Kavana je zamišljena kao mjesto zbližavanja svih generacija, pa tako stariji građani u otvorenoj kuhinji pripremaju kolače i torte te ih poslužuju gostima uz svoje životne priče. Ovo zaposlenje na pola radnog vremena osobama starijim od 65 godina osigurava dodatnu zaradu te ih štiti ne samo od siromaštva, nego i socijalne isključenosti i usamljenosti. Potražnja za ovom vrstom zaposlenja je velika, a gosti kavane osjećaju se kao kod bake i djeda. Prostor ugostiteljskog objekta opremljen je vintage namještajem, a kolači i torte pobuđuju sjećanja iz djetinjstva.

No kako se uslijed globalne pandemije i ova kavana morala prilagoditi situaciji, osim narudžbi za izradu kolača i torti, potkraj prošle godine pokrenula je on line platformu na kojoj stariji građani održavaju tečajeve slastičarstva. Tako je starija generacija krenula stopama influencera i youtubera. Otada je u okviru projekta održano više od sto tečajeva s više od petsto sudionika: svakog tjedna održava se nekoliko tečajeva na kojim svi zainteresirani mogu naučiti tajne recepte starijih naraštaja. Taj uspješan model digitalnog osnaživanja generacije naših baka i djedova ova kavana sada želi učiniti dostupnim diljem svijeta. Međunarodnom kampanjom „Bake Against Poverty“ zaposlenici kavane pozivaju sve iznad 65 godina da se prijave kao online slastičari, ostvare dodatni prihod te stupe u kontakt s mlađim generacijama. Rok za prijavu na međunarodni natječaj je 30. lipnja kada će se sve prijave vrednovati i tako odabrati odgovarajući kandidati. Sudionici akademije za slastičarstvo dobit će opremu za online tečajeve te će ih se upoznati s platformom i tijekom snimanja. Međunarodni tečajevi kreću 30. rujna uživo, pa ako želite u ovom projektu sudjelovati prijavite se. 

Kavana „Vollpension“ zamišljena je kao mjesto susreta mladih i starih. Na svojim dvjema lokacijama od 2015. godišnje ugošćuje više od 200.000 ljudi iz cijelog svijeta. U socijalnom poduzeću zaposleno je osamdeset osoba, polovica njih starija je od 60 godina, žive sami i/ili na granici siromaštva. Ideja akademije za slastičarstvo u okviru kavane nastala je kao rezultat brojnih inovativnih radionica održavanih od početka pandemije u ožujku 2020. godine kada su se vrata ugostiteljskih objekata morala zatvoriti. Uz masovno financiranje digitalna platforma je pomogla ovom poduzeću da opstane u krizi. Usto, pružila je priliku za nastavak druženja starijih i mladih koji se zanimaju za pripremu kolača i torti u vrijeme kad je boravak u kavani onemogućen.

Više informacija o online tečaju dostupno je na  https://www.vollpension.wien/backademie/, a prijave se mogu slati putem poveznice https://www.vollpension.wien/en/bake-against-poverty/.