Od 12. listopada u 12 sati prema srednjoeuropskom vremenu do 26. listopada u podne bit će otvorena prijava za osiguranje besplatnih željezničkih propusnica, namijenjenih putovanju mladih Europljana izvan granica svoje zemlje.

Osiguranje besplatnih željezničkih propusnica provodi se u sklopu inicijative DiscoverEU koju je pokrenula Europska komisija na prijedlog Europskog parlamenta 2018. godine kako bi se pružila mogućnost mladima da putuju, produbljuju znanje, stječu nova iskustva  i upoznaju s ljudima iz drugih krajeva Europe. Ova inicijativa službeno je integrirana u novi program  Erasmus+ za razdoblje 2021.-2027. , a u ovom krugu prijava osigurano je šezdeset tisuća ulaznica za mlade Europljane.

Za dobivanje besplatnih željezničkih propusnica prijaviti se mogu kandidati rođeni između 1. srpnja 2001. i 31. prosinca 2003. godine.  Ove godine prijave iznimno mogu slati i kandidati u dobi od 19 i 20 godina budući da je lani bio odgođen krug prijava zbog pandemije.

Odabrani sudionici moći će krenuti na putovanje u trajanju od najviše 30 dana u razdoblju od ožujka 2022. do veljače 2023. godine, a datum putovanja može se promijeniti do samog dana polaska. Mobilna putna propusnica vrijedi godinu dana. Pritom Europska komisija svim putnicima savjetuje da provjere moguća ograničenja putovanja na platformi  ReopenEU.

Na sudjelovanje u inicijativi posebno se pozivaju mladi s posebnim potrebama, kojima će se nadoknaditi troškovi posebne pomoći  na putovanju (osoba u pratnji, pas vodič itd.).

Odabrani sudionici moći će putovati sami ili u skupini od najviše pet osoba i to uglavnom željeznicom. No, kako bi se osigurala što veća dostupnost na području cijele Unije sudionicima će se omogućiti putovanje i drugim prijevoznim sredstvima, poput autobusa, trajekta te u iznimnim slučajevima i zrakoplova i time omogućiti da u ovoj incijativi sudjeluju i mladi koji žive u udaljenim područjima ili na otocima.

Svakoj državi članici EU-a dodijeljena je kvota putnih propusnica na temelju njezina udjela broja stanovnika u ukupnom broju stanovnika Europske unije.

U 2018. i 2019. godini odobreno je ukupno sedamdeset tisuća propusnica za koje se prijavilo  350 tisuća kandidata, od kojih je njih 66 posto prvi put putovalo vlakom izvan granica svoje zemlje.