Prema najnovijem Izvješću o ograničavanju putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO) od početka veljače granice za međunarodni turizam potpuno su zavorene u trećini destinacija u svijetu.

Od ukupno 217 destinacija koje su pokrivene tim izvješćem 69 odredišta ili 32 posto potpuno je zatvoreno za međunarodni turizam, od čega je  nešto više od polovice odredišta, odnosno ukupno njih 38 zatvoreno najmanje četrdeset tjedana. Istodobno, 34 posto destinacija djelomično je zatvoreno za međunarodni turizam.

U trenutku dok radimo na ponovnom pokretanju turizma moramo prepoznati da su ograničenja putovanja samo jedan dio rješenja, istaknuo je Zurab Polilikashvili, glavni tajnik UNWTO-a te dodao: „Ograničavanje putovanja mora se temeljiti na najnovijim podacima i analizama te dosljedno pregledavati kako bi se omogućilo sigurno i odgovorno ponovno pokretanje sektora o kojem ovise mnogi milijuni poduzeća i radnih mjesta".

U svom devetom Izvješću o ograničavanju putovanja UNWTO pokazuje da i dalje postoje regionalne razlike u pogledu ograničenja putovanja. Od 69 destinacija u kojima su granice potpuno zatvorene za turiste, trideset je u regiji Azija i Pacifik, petnaest u Europi, jedanaest u Africi, deset u Americi i tri na Bliskom istoku.

Istodobno, u izvješću  UNWTO-a se ukazuje i na trend usvajanja nijansiranijeg pristupa koji se temelji na dokazima i riziku u primjeni ograničenja putovanja. Sve veći broj odredišta širom svijeta sada od međunarodnih turista zahtjeva da pri dolasku pokažu da imaju negativan PCR test kao i podatke za kontakt  kako bi ih u slučaju potrebe mogli što lakše kontaktirati. Zapravo, u 32 posto destinacija prezentacija testova glavni je uvjet za međunarodne dolaske koji se često kombiniraju s karantenom, dok u istom postotoku destinacija prezentacija testova egzistira kao sekundarna ili tercijalna mjera.

U tom izvješću UNWTO također primjećuje da će savjeti koje su izdale vlade za svoje građane imati presudnu ulogu u ponovnom pokretanju i oporavku turizma u slijedećim tjednima i mjesecima. Pritom, analiza deset najboljih tržišta koja su generirala 44 posto međunarodnih dolazaka u 2018. godini otkriva da se trenutačno građanima savjetuje da ako nije nužno ne putuju u inozemstvo.