Prema istraživanju o procjeni utjecaja COVID-19 na turizam u zemljama provedbe europskih makroregionalnih strategija, početni rezultati pokazuju da je u prvom dijelu godine izgubljeno 27 posto radnih mjesta i 62 posto turističke potražnje, a razlike između pojedinih EU makroregija su značajne.

Prije pandemije koronavirusa turizam je u Europskoj uniji činio 10 posto  BDP-a i 12 posto zaposlenosti, odnosno osiguravao više od 27 milijuna radnih mjesta, od čega je 43 posto zaposlenih mlađe od 35 godina. Najveći udio u broju radnih mjesta turizam, direktno i indirektno, ima u mediteranskim zemljama – Hrvatska je s 25 posto na prvom mjestu, slijede Cipar sa 22 posto i Grčka sa 21 posto udjela. Poredak, ako se gleda udjel turizma u BDP-u nešto je drugačiji prema udjelu u zaposlenosti – u Grčkoj 26 posto, Hrvatskoj 23 posto te Cipru i Portugalu 22 posto. Najmanji udio u BDP-u, manji od pet posto, turizam ima u Danskoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Litvi. Očekivano je da zemlje s većim udjelom turizma u BDP-u snažnije osjete posljedice ove krize koja turizam pogađa jako i nepredvidivo dugotrajno.

Dugoročna neizvjesnost

Očekuje se da će ekonomski šok proizašao iz pandemijske krize duboko utjecati na europsko gospodarstvo, znatno više nego kriza koja je započela 2009. Analize i projekcije 2020. pokazuju ekonomsko usporavanje od oko 10 posto u EU, za razliku od 4,3 posto u 2009. godini. Turistička industrija EU-a, bila je među prvim sektorima koji su se oporavili nakon financijske krize 2009. Sada je među prvim sektorima na koje je utjecala kriza COVID-19. S obzirom na trenutna ponovna ograničenja putovanja i zatvaranja granica te uzimajući u obzir psihozu straha i nepostojanje cjepiva, teško je predviđati koliko će stvarno trpiti turistički sektor.

Na konferenciji „Oporavak turizma kroz suradnju: makroregionalni pristup“, održanoj u sklopu petog Tjedna Mediteranske obale i makroregionalnih strategija u slovenskoj Izoli,  George Drakopoulos, stručnjak za turizam Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije DG REGIO, predstavio je podatke istraživanja „Turizam i COVID-19 - Procjena utjecaja i mjere u makroregionalnim strategijama“. Tom prigodom on je iznio  zanimljive usporedbe razdoblja oporavka svjetskog turizma nakon triju prethodnih kriza, oslanjajući se na podatke UNWTO-a. Turizam se nakon epidemije SARS-a 2003. godine najbrže oporavio – trebalo mu je pet mjeseci. Oporavak nakon napada na WTO blizance u New Yorku 11. rujna 2001. godine trajao je šest mjeseci, dok je od početka globalne ekonomske krize 2009. godine turizmu za oporavak trebalo deset mjeseci.

Makroregionalna suradnja - temelj za snažniji odgovor

Međutim, ono što je velika razlika između ove i prethodnih kriza jesu veliki padovi turističkih pokazatelja na globalnoj razini. U slučaju prethodnih kriza bili su značajno blaži od sadašnjih. Pad od 12 posto nakon početka globalne ekonomske krize bio je najveći, a prvi puta se u nekom periodu susrećemo s potpunim prekidom turističkih putovanja u cijelom svijetu, kakav je zabilježen u travnju i svibnju ove godine.

Tjedan Mediteranske obale i makroregionalnih strategija u Izoli ponudio je viđenje da upravo makroregionalne strategije mogu olakšati proces oporavka turizma pogođenog COVID-19 krizom i to aktiviranjem mreža, platformi i struktura za međusobnu razmjenu dobrih praksi i naučenih lekcija. Jedino suradnja oko zajedničkih interesa i ciljeva jamči stabilnost kao preduvjet za turizam. U tom duhu tijekom Tjedna u Izoli, koordinatori turizma iz četiri makroregionalne strategije Baltičke, Alpske, Jadransko-jonske i Dunavske pokrenuli su izradu Deklaracije koja će biti prezentirana na Europskom tjednu regija u Briselu u listopadu. U sklopu toga tjedna Europska komisija organizira Europsku konvenciju o turizmu 12. listopada 2020. u Briselu kako bi pokrenula dijalog o održivom oporavku i strateškim usmjerenjima za sutrašnji turizam te usmjerila budući rad i suradnju na turizmu prema Europskoj agendi za turizam 2050.

Rezultati studije Europske komisije dostupni su na https://www.adriatic-ionian.eu/wp-content/uploads/2020/09/4_Tourism-COVID-19-Impact-Assessment-Measures-in-the-MRS_George-Drakopoulos.pdf.