Pretrpljena šteta zbog pandemije koronavirusa triput je veća od štete prouzročene  tijekom cijele globalne ekonomske krize 2009. godine.

Pandemija koronavirusa mogla bi prouzročiti 1,2 bilijardi dolara gubitaka u svjetskom turizmu, upozorio je UN.

U nedavno objavljenom kratkom priopćenju UN je projicirao da bi broj turista u međunarodnom prometu u 2020. godini mogao pasti između 58 i 78 posto u odnosu na prošlu godinu. Takav golem šok za industriju koja stvara većinu prihoda u pojedinim zemljama mogao bi rezultirati gubitkom između 850 milijuna do 1,1 milijardi međunarodnih turista. 

„U prvih pet mjeseci ove godine međunarodni turistički dolasci smanjeni su više od pedeset posto i izgubljeno je oko 320 milijardi dolara izvoza od turizma, izjavio je ovih dana generalni tajnik UN-a  Antonio Guterres. Već dosad pretrpljena šteta triput je veća od štete prouzročene tijekom cijele globalne ekonomske krize 2009. godine. Kako jedan od deset zaposlenih u svijetu danas radi u turističkom sektoru, neviđena kriza prijeti milijunima ljudi. Direktno je ugroženo između 100 do 120 milijuna radnih mjesta, dok bi nezaposlenost u zemljama jako ovisnim o turizmu mogla porasti za više od 20 posto, upozorava ova organizacija. 

Napominjući da je turizam godinama jedan od ključnih pokretača globalne ekonomije, UN navodi da će nagli pad izvoznih prihoda od turizma rezultirati padom globalnog BDP-a.  Najoptimističniji scenarij podrazumijeva da će se globalni BDP smanjiti za 1,17 bilijardi dolara, ili 1,5 posto, dok bi se u slučaju duljeg mirovanja (do osam mjeseci), šteta mogla popeti na  2,22 bilijardi dolara ili 2,8 posto BDP-a.