Danas je Europska komisija pokrenula novu mrežnu platformu Re- open EU sa svim informacijama o planiranju sigurnih putovanja i turističkoj ponudi u državama članicama Europske unije.

Na novoj mrežnoj platformi „Re-open EU” korisnici će pronaći informacije o ograničenjima putovanja u svim  državama članicama,  javnozdravstvenim i sigurnosnim mjerama kao i svim drugim korisnim informacijama o turističkoj ponudi unutar Unije.

„Nakon višetjednog ograničenja kretanja ponovno se otvaraju unutarnje granice EU-a. Na novoj internetskoj stranici „Re-open EU” putnici će lako moći pronaći informacije koje su im potrebne da bi pouzdano planirali putovanja i sigurno proveli odmor. Bit će korisna za vlasnike malih restorana i hotela te gradove diljem Europe jer će na njoj moći vidjeti kakva su inovativna rješenja razvili drugi“, izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

„Bogata europska kulturna baština jedna je od naših najvećih prednosti. Zbog ograničenja putovanja i zatvaranja većine lokaliteta sektor kulture i turizma proteklih je mjeseci pretrpio velike posljedice. Platforma „Re-open EU” pruža nam ažurirane informacije da sigurno krenemo iznova istraživati Europu“, istaknula je Mariya Gabrijel, povjerenica za inovacije i istraživanje, zadužena i za Zajednički istraživački centar.  

Platforma „Re-open EU” dio je paketa za turizam i promet koji je Europska komisija pokrenula 13. svibnja kako bi pomogla da se ponovno izgradi povjerenje putnika u Uniji te sigurno pokrene  europski turizam uz poštovanje potrebnih mjera o zaštiti zdravlja. Nova platforma, koja je prilagođena i upotrebi na mobilnim telefonima kao internetska aplikacija, služi kao glavna referentna točka za svakog tko putuje u EU jer su na njoj centralizirane ažurirane informacije Europske komisije i država članica. S pomoću interaktivne karte moći će se pretraživati informacije, novosti i savjeti za svaku od država članica EU-a. Platformi dostupnoj na 24 službena jezika moći će se jednostavno pristupiti putem aplikacije ili internetske stranice.

O novoj platformi „Re-open EU“ prvi put se raspravljalo na videokonferenciji održanoj 20. svibnja i inicijativu o njezinom formiranju podržali su svi ministri turizma država članica EU-a. Platformu je razvio Zajednički istraživački centar (JRC) i na njoj se pružaju aktualne informacije koje obuhvaćaju 30 pokazatelja o prometu, javnom zdravlju i turizmu. Temelji se na podacima koje šalju države članice i dodatnim podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Komisija je 11. lipnja predstavila preporuke da se nakon 30. lipnja djelomično i postupno ukinu ograničenja putovanja u EU te je pozvala države članice da do 15. lipnja 2020. ukinu ograničenja slobodnog kretanja i kontrole na unutarnjim granicama s obzirom na to da se zdravstveno stanje u EU-u poboljšalo, a države članice provode ograničavanje fizičkih i socijalnih kontakata kao i druge zdravstvene mjere.

Na ovoj platformi nalaze se i informacije o vaučerima te o turističkoj ponudi u državama članicama, među ostalim o inicijativama EU-a kao što su europske prijestolnice pametnog turizma, europske destinacije izvrsnosti (EDEN) i europske prijestolnice kulture.