Svjetska turistička organizacija (UNWTO) procjenjuje da će zbog utjecaja Covida-19 međunarodna putovanja u 2020. godini pasti između 20 i 30 posto.

I ove brojke, međutim, treba uzeti s rezervom s obzirom na neizvjesnost trenutačne krize. Taj pad prouzročit će gubitak  turističkih prihoda u iznosu od 300 do 450 milijardi dolara, što čini gotovo trećinu ostvarenih prihoda u 2019. godini koji su iznosili 1,5 bilijardi dolara. Ako se pogledaju ostvarene stope rasta u prethodnim godinama, izlazi da će turizmu za povratak na razdoblje prije izbijanja ove krize trebati između pet do sedam godina. UNWTO također primjećuje da je tijekom financijske krize 2009. godine broj međunarodnih putovanja pao za četiri posto, dok je epidemija SARS-a  u 2003. godini dovela do pada međunarodnih dolazaka od svega 0,4 posto.

Premda je u ovom trenutku teško procijeniti koliki će biti stvarni utjecaj Covida-19 na turizam, u sektoru su već sada ugroženi deseci milijuna radnih mjesta. Gotovo 80 posto turističkog gospodarstva čine male i srednje tvrtke koje imaju značajnu ulogu u zapošljavanju, osobito žena, mladih i stanovništva u ruralnim zajednicama te gubitak radnih mjesta predstavlja strahovit udarac za čitavo gospodarstvo.