Globalna putovanja ove bi godine mogla pasti za 25 posto i smanjenjiti broja radnih mjesta u turizmu između 12 do 14 posto.  

Prema analizi Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) pandemija koronovirusa ugrožava 50 milijuna radnih mjesta u globalnom turizmu.  Analize WTTC-a pokazuju da bi globalna putovanja ove godine mogla pasti za 25 posto i smanjenjiti broja radnih mjesta u turizmu između 12 do 14 posto.

Iako COVID-19 predstavlja značajnu prijetnju industriji u cjelini i zaposlenima, putovanja i turizam imaju snagu da prevladaju ovaj izazov i postat će snažniji i robusniji poduzimanjem nužnih mjera za borbu protiv COVID-a 19, poručuju iz WTTC-a. Nakon savjetovanja s drugim turističkim organizacijama WTTC će pozvati na poduzimanje niza mjera kako bi se omogućio brzi oporavak sektora kad COVID-19 bude pod kontrolom. Pritom će WTTC pružati podršku svim vladama, osobito onima koji provode politiku za brzi oporavak i to kroz  pet grupa mjera. U prvom redu te mjere se odnose na olakšavanje putovanja te uklanjanje ili pojednostavljenje viznog režima kao i uklanjanje nepotrebnih prepreka i stvaranje pritiska u morskim i zračnim lukama. Treća grupa mjera vezuje se uz jednostavnu fiskalnu politiku, odnosno uklanjanje ili smanjivanje raznih poreza kojima se povećavaju troškovi putovanja. Za tvrtke koje je koronavirus najviše pogodio treba uvesti olakšice i poticaje u poslovanju te na koncu kroz petu grupu mjera pružiti podršku destinacijama koje će trebati veće proračune za promociju, marketing i razvoj proizvoda.