„Prije svega, volim svoj posao, ali i osjećaj da nešto stvaram i time koristim ljudima oko sebe i cijeloj društvenoj zajednici. Za uspjeh je najvažnija ta ljubav prema poslu, ali i da je, jasno, on moguć i izvediv, što je uvijek vezano i uz određeni kapital kao i uz to da zadovoljavate kreditne uvjete koje traže banke. Sve se to u našem slučaju poklopilo i razlog je zbog kojeg u ova, nipošto laka vremena, dovršavamo investiciju u turistički kompleks u Varaždinskim Toplicama – kaže Bernarda Cecelja, vlasnica tvrtke Bernarda, u razgovoru za UT i nastavlja: „Jako je važno i ostati optimističan i vjerovati u uspjeh. Uostalom, nije li tako i u bolesti – pobjeđuju je oni koji su optimisti! Zato mogu reći da sam zadovoljna, iako, razumljivo, i neprekidno fokusirana na to kako da osiguramo sve što je potrebno za funkcioniranje proizvodnje naše tvornice kreveta i madraca te dovršetak turističke investicije“, ističe naša sugovornica, proglašena do sada čak pet puta menadžericom godine te za svoj rad kao i patente tvrtke nagrađivana brojnim priznanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kakve su naznake na inozemnom tržištu? Jeste li optimist?

Ovog je trenutka teško davati prognoze jer prilike oko nas nisu ohrabrujuće, ali trudim se razmišljati pozitivno i ipak vjerujem da će se u dogledno vrijeme nešto pokrenuti. Na temelju razgovora s poslovnim partnerom u Njemačkoj, ali i našeg iskustva, rekla bih da će se turizam, a time i svi koji su mu poslovni partneri ozbiljnije pokrenuti u drugoj polovici 2021. godine. Svi sada čekaju neki prihod, koji bi mogli zaraditi najranije krajem godine. Jasno je da nitko neće ići odmah u investicije jer si za to mora stvoriti financijsku podlogu. Što se tiče kongresnog turizma, možda je realnije očekivati intenzivnije poslovanje u 2022. godini.

Jesmo li se u vrijeme ove krize stvarno ili samo deklarativno jače orijentirali na domaću proizvodnju?

Moj je dojam da smo u poljoprivredi, ali i drugoj proizvodnji malo više koristili domaće resurse, no ne bih rekla da se radi o značajnijem pomaku. Na nacionalnoj nam razini tu predstoji još mnogo posla.

Bernarda proizvodnja

Što se tiče naših ugostiteljskih objekata u  Varaždinskim Toplicama, koji su već u funkciji, koristimo hranu iz vlastite proizvodnje. Naime, naša tvrtka Bernarda Nova ima vlastitu proizvodnju povrća, potom ribnjak kao i uzgoj stoke i peradi, a kupujemo, i to od OPG-ova, ono što nam nedostaje. Uvozimo jedino ono što je izvorni specijalitet pojedinih inozemnih proizvođača, primjerice mozzarelu i slično. Kao zanimljivost bih istaknula da se u našoj pizzeriji nudi pizza u kojoj je sastojak termalna voda te smo je patentirali.

 Je li teško biti investitor u Hrvatskoj?

Da, teško je. Ako želite investirati, puno je tu papirologije. Još s izgradnjom proizvodne hale i nije bilo toliko problema, ali za turistički dio jest. Prva ideja o izgradnji toga kompleksa datira još iz 2014. godine i mnogo sam truda uložila u dobivanje različitih dozvola.

Bernarda izgradnja

Od tada do danas – a još nismo gotovi – promijenila su se dva predsjednika Upravnog vijeća u bolnici i dva župana te dvije gradonačelnice. Iako ništa nismo tražili iz proračuna, svaka promjena čelnih ljudi povlači za sobom i mnoge promjene i provjere i sve to – i kad nitko ništa ne osporava – zahtijeva dosta vremena. Propisi, katastarske čestice, gruntovnice… dok sve to sredite, namučite se i nepotrebno potrošite puno novca, vremena i energije.

 Detaljnije o ovoj investiciji, izvorima financiranja i razlozima zbog kojih je naša sugovornica izabrala upravo Varaždinske Toplice čitajte  u  stručnoj reviji UT na linku:  

http://www.utm.hr/magazine/2020-02_UT_srpanj/#page=22