Rijeka će status Europske prijestolnice kulture 2020. obilježiti programima  posve izvan gabarita uobičajenog kulturnog života jednoga grada. Bit će to zaista europski program za europsku prijestolnicu kulture.

 Vrhunski programi

  U Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture će  se u 2020. godini realizirati ,  nevjerojatnih više od 600 programa koji se izvode sa 250 domaćih i inozemnih partnera iz preko 40 zemalja Europe i svijeta. Ta je količina teško mjerljiva s uobičajenom kulturnom ponudom, u smislu kvantitete, ali i kvalitete, bilo kojeg našeg grada; to je zaista europski program za europsku prijestolnicu kulture, nešto potpuno izvan gabarita uobičajenog kulturnog života jednoga grada, kaže u razgovoru za naš kongresni  časopis CCIM pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

 Uz mnoga slavna imena svjetske  likovne i glazbene scene,  tu su  i mali projekti 27 lokalnih zajednica iz čitave Primorsko-goranske županije s partnerima iz 27 zemalja EU. Riječ je o projektima u kojima su mahom amateri odlučili što napraviti u svojim mjestima, kvartovima, susjedstvima   a sve je zajedno uobličeno u veliki projekt 27 susjedstava koji naš kraj povezuje s baš svim zemljama EU.

 Dva kapitalna događanja

 Ovu  za grad, regiju Kvarner ali i cijelu Hrvatsku vrlo važnu godinu  Rijeka je dočekala i s investicijama  u kulturnu infrastrukturu koja će u potpunosti promijeniti razinu kulturnog života grada u ovoj godini ali i u svim godinama koje dolaze“, konstatira pročelnik Šarar  te ukazuje na povezanost dva ovogodišnja kapitalna događanja:

 „To što je u isto vrijeme, 2020. godine, Hrvatska predsjedateljica Vijeća Europske unije i sretna je i nesretna podudarnost. Sretna je jer imamo mogućnost postizanja dodatne, prije svega komunikacijske sinergije, kao i iskorištavanja činjenice da ćemo biti u prilici naš projekt prezentirati znatno većem broju europskih političara i donositelja odluka nego što bi to bio slučaj bez predsjedanja.

 

S druge strane, paralelno odvijanje EPK i predsjedanja do krajnjih granica napreže naše infrastrukture i ljudske potencijale, u prvom redu medijske, organizacijske, prostorne pa i financijske. Trebat će dosta umješnosti da se iz svega izvuče maksimum.”, zaključuje  pročelnik Odjela za kulturu, ukazujući i  na činjenicu da su kultura i EPK veliki zamašnjak turizmu Rijeke i riječkog prstena. „Nije slučajno da riječki turizam u proteklih nekoliko godina, ali i u 2019. u kojoj drugdje pokazuje znakove zamora, raste kontinuirano po višim stopama od ostalih jadranskih sredina.“